Mănăstirea Horecea

Inchinata Nașterii Maicii Domnului a fost ctitorită în anul 1712 de un călugăr pustnic necunoscut la marginea centrului administrativ al regiunii Cernăuți a principatului Moldovei.

Unul dintre primii constructori ai mănăstirii a fost viitorul ierarh ortodox Antonie Putneanul, viitorul episcop, care a construit in 1730 o biserică de lemn și chilii pentru călugări, și a mai donat (împreună cu fratele său Silvestru) un teren la Cernăuți.

În 1767, construcția a fost finalizată și biserica a fost sfințită.

Noua biserică a mănăstirii a fost construită în stil baroc, cu o combinație de tradiții arhitecturale moldovenești prevazuta cu ziduri exterioare masive de 1,5 m.

Odată cu biserica mănăstirii, a fost ridicată și o clopotniță de lemn cu două etaje cu clopote de aramă.

În 1823, împăratul rus Alexandru I, care se afla la Cernăuți pentru o vizită de 5 zile, a vizitat templul și lăcașul sfânt.

Cu șederea împăraților austrieci și ruși la Cernăuți, orașul a fost aproape complet închis.

În timpul Primului Război Mondial, autoritățile austriece au furat clopotele de mănăstire pentru a fi trimise în Ungaria pentru a fi topite. Aproape toate clădirile au fost distruse, doar biserica a supraviețuit. În perioada postbelică, biserica a fost renovată și a continuat să fie folosită ca biserică parohială.

Sursa

Sursa doi

Leave a comment