Biserica Mantuitorului din Berestov

<<Cel mai vechi portret al mitropolitului Petru Movilă care există astăzi la Kiev face parte din fresca interioară a bisericii Mănăstirii Berestovo, închinată lui Iisus Hristos Mântuitorul. Berestovo, pe vremuri un sat în împrejurimile Kievului, este astăzi în centrul istoric al oraşului, la nord de Lavra Pecerska (Lavra Pestreilor). Biserica a fost reconstruită de Petru Movilă între 1642 şi 1643, în formă de cruce greacă, pe ruinele unei clădiri mult mai vechi, atestată documentar prima dată în secolul al XI-lea, care fusese dărâmată de tătarii conduşi de Batu Han, în 1240, când au distrus întregul oraş. Frescele din interior, conservate parţial, au fost pictate de fraţii macedoneni Ianis şi Giorgis între 1643 şi 1644.

Pe arcul de deasupra iconostasului (pierdut) există un portret al lui Petru Movilă din timpul vieţii, în care acesta, în genunchi, în calitate de ctitor, Îi înfăţişează biserica reconstruită lui Iisus Hristos, care este îmbrăcat în veşminte de episcop, aşezat pe tron, cu Fecioara Maria la dreapta Sa şi marele prinţ Vladimir (Volodymyr, 958-1015) la stânga. La picioarele lui Iisus Hristos se află blazonul familiei Movilă. O inscripţie lungă în greceşte menţionează reînnoirea bisericii de către Petru Movilă în anul 1644, în timp ce o altă inscripţie mai mică, tot în greceşte, şi alta în slavonă indică anul1643.>> (vezi si artic. Anterior “Academia Teologica din Kiev”)

Situata in apropiere de Kiev, biserica a fost inclusă  în 1990 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Data exacta a construiri nu este cunoscuta, dar in accord cu traditia, biserica ar fi fost ridicata pe vremea printului Vladimir de Smolensk – din dinastia Daneza (Dacica) Rurik – intre anii 1113 si 1125.

La anul 1240 catedrala a fost devastata de catre invazia de tatari in frunte cu Batu Kan, pana in 1640-1644, cand mitropolitul roman (armano-vlah) Petru Movila a reconstruit biserica in stil baroc Ukrainian, dupa care s-a realizat si iconografia de catre maestri macedoromani, fratii Ianis si Giorgis.

Cele trei clopotnite ale catedralei au fost zidite la inceputul sec. XIX.

In 1157, fiul lui Vladimir de Smolensk, Yury Dovgoruky, intemeitorul  Moscovei a fost inmormantat in aceasta biserica (probabil dupa anul 1157).

Conform cercetatorului polonez Piotr Krasny, autorul restaurari catedralei Mantuitorului a fost arhitectul italian Ottaviano Mancini, care tot in slujba mitropolitului Petru Movila va reconstrui si catedrala Sfanta Sofia din municipiu.

În 1947, pentru a marca a 800-a aniversare a fondării Moscovei, s-a instalat sarcofagul simbolic al lui Yuri Dolgoruky, in catedrala, el fiind considerat în mod tradițional fondatorul Moscovei.

O restaurare mai recenta a catedralei a avut loc intre anii 2017 si 2019.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sursa

Biografie: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL EPUBLICII MOLDOVA INSTITUTUL DE ISTORIE BIBLIOTECA ŞTIINŢIFICĂ (INSTITUT) “ANDREI LUPAN” ISTORIE ŞI CULTURĂ In honorem academician Andrei ESANU~Biblioteca Ştiinţifică Secţia editorial-poligrafică, Chişinău, 2018

One Response

  1. […] Se considera ca ar fi fost ridicata pentru prima data inca la anul 1037 sau 1011, pe vremea domniei lui Vladimir cel Mare (vezi art. Anterior). […]

Leave a comment